17.3.06

Hahtuvaa! - Not!

Hahtuva ei taida olla mun juttuni. Tai sitten on. En oikein osaa sanoa.

Yritin tehdä jotain epämääräistä myttyä, kun olin kerran hahtuvaa joskus kokeilumielessä hankkinut. Silmukoita luodessa pidin hyyvin varovasti kiinni langasta (tai siis hahtuvasta), silti se katkesi muutamaan kertaan. "Ei tästä mitään taida tulla, yritän silti tämän pienen mytyn tehdä vaikka väkisin."

Alan neulomaan, hitaasti, mutta vähitellen uskallan lisätä vauhtia. "Nythän tämä sujuu, hahtuva on kivaa, neulon vaikka mitä tästä vielä." Ei. Lanka katkeaa heti jos kiristää tahtia.

Mytystä on tulossa ihan väärän kokoinen. Purkuun. Lanka katki useasta kohden.

Luon uudet silmukat ja alan neulomaan. Vähitellen alkaa sujua. Paitsi että joka kerta kun lisään tahtia, lanka katkeaa. Samoin joka kerta kun käännähdän esim. puhumaan miehelle tai komentamaan kissoja, vedän lankaa ja se katkeaa. Lanka katkeaa myös kun nousen välillä tuolilta. Tai vilkaisen televisiota.

Mies menee nukkumaan ja kissat saunan lauteille jälkilämpöön. Televisiosta loppuu ohjelma ja suljen sen. Istun ihan hiljaa paikallani ja neulon pitkän pätkän. Kunnes mies huutelee nukkumaan ja nousen jälleen tuolilta. Lanka katki. Menen nukkumaan. Mytty on edelleen kesken.

Lopputulos: Hahtuvaa voi neuloa, mutta sen on tapahduttava yksin tyhjässä huoneessa eikä saa koskaan tulla vessahätä kesken neuleen. Huoh. (Tai sitten olen surkea ja liian kärsimätön ja kiskon lankaa kiekolta liian kovaa.)

7 kommenttia:

Riksu kirjoitti...

Joku sanoi että hahtuva kannattaisi keriä kiekolta kerälle ja valmiiksi kaksinkertaisena.

Itselläkin tuo lanka katkeaa jos vähänkin on huolimaton, ärsyttävää, en kylläkään kerinyt hahtuvaa

Anonyymi kirjoitti...

Hahtuva kannattaa keriä, kiekolta nykäistessä se tuntuu katkeavan helpommin. Riippuu tietysti hahtuvastakin. Kaksinkerroin neulottaessa se myöskään ei katkeile niin helposti. :)pia

Lappis kirjoitti...

Hmm... keriä. Mutta miten sitä sitten osaa olla kiskomatta keriessä?

Kaksinkertaisena sentään sitä keksin neuloa.

No, jatkamme harjoituksia. Vielä on yli puoli kiekkoa jäljellä.
Kiitoksia vinkeistä!

Anonyymi kirjoitti...

Siis selittäkääpäs tyhmälle (= en harrasta tällaisia käsitöitä), että jos lanka katkeaa... että jos se on sen perusominaisuus, niin mikä idea on tehdä sellaista lankaa? Mitä siitä voi tehdä?

Anonyymi kirjoitti...

Mie tein ensin niin että kiekot oli päällekkäin laatikossa ja yläpuolella oli henkari jonka kautta hahtuva kulki ja katkesi aika harvoin. Sitten huomautin miehelleni että pitäisi olla rissa mikä pyörisi ja antaisi vähän "periksi" jolloin hahtuva ei jäisi ainakaan hengariin kiinni, hän sitten väänsi miulle rautalangasta koukun ja siihen laitettiin vanha, tyhjä lankarulla avustamaan kulkua ja hahtuva tuntui kulkevan ihan hienosti ja sillä versiolla on jo yksi hattu neulottu ja se on jo jopa huovutettukin, siis se toimii - mikä ihana miäs miulla onkaan kun keksii apuvälineitä.

Päivi: hahtuva ei ole varsinaista lankaa vaan langan esiaste. Siinä ei ole kierrettä eikä sitä ole kerrattu valmiiksi. Pääasiassa käyttö on huovutuksessa tai vaikka kestovaippojen kanssa vaippavillahousuissa. Toivottavasti tästä edes hiukan on apua pähkäilyyn :-)

Anonyymi kirjoitti...

marja: Kiitokset selvennyksestä. :)

koukuttaja kirjoitti...

Elähän lannistu, kyllä sen tekniikan oppii. Mullakin meinasi kärähtää hermo ja pinna kun ensimmäistä kertaa hahtuvasta neuloin (Ruskovilla vei hahtuvaneitsyyteni). Silmukoita luodessa säie katkesi varmaan sata kertaa, mutta nykyään pystyy tekemään jo vaikka mitä kun on oppinut sen, miten säiettä kiekosta kiskoo. Hahtuvissakin on sitäpaitsi tosi paljon eroja. Mulla on PikkuPunatulkun hahtuvaa muutama kiekko ja ne on olleet kyllä huomattavasti ohuempia ja herkempiä katkeilemaan kuin monet muut. Paraslaatuisia ovat olleet luonnonvärit, värjääminenkin kun kuulemma haurastuttaa kuituja. Jospa sinulla on tosi ohutta hahtuvaa? Ostapas jostain pieni kiekko Ruskovillan hahtuvaa (meillä päin myydään ainakin JR-lastentarvikeliikkeessä ja kai RV sitä lähettää, jos tilataan), se on aika kestävää ja paksua ja valmiiksi kaksisäikeistä. Myös esim Tunttarullalta saa kaksinkertaiseksi kerittyä hahtuvaa (ja ihania värejä ja paksua ja kestävääkin mun mielestäni). En tiedä, voiko puikkokoko (mulla aina ja kaikelle hahtuvalle vitoset) vaikuttaa katkeiluun, mutta käsialan tiukkuus varmasti, joten voisit kokeilla myös vähän löysätä.